esmaspäev, 13. august 2012

Rahvusvaheline Planeerimisajaloo Organisatsioonide Konverents

15th International Planning History Society Conference São Paulo, Brazil 15–18 July 2012 (15 Rahvusvaheline Planeerimisajaloo Organisatsioonide Konverents). Lugu  „Inetust pardipojast“. Sotsialistliku riigikorra üleelanud räämas agulist sai ihaldusväärne elamupiirkond.
Konverentsil esitatud ettekanne tutvustas Supilinna asumit, mis on eripärane seetõttu, et erinevalt teistest Eesti puitlinnaosadest (valdavalt rajatud 19. sajandi lõpus 20 alguses) on see oma piirides eksisteerinud juba 17. sajandist alates olles seega kõige vanem säilinud elamupiirkond. Paiknedes linnasüdame kõrval otse linnamüüri taga on see kunagine räämas eeslinn tänu oma linnasüdame vahetus naabruses olevale asukohale muutunud täna üheks ihaldusväärsemaks elamupiirkonnaks. Tegemist on mitmesaja aasta jooksul järkjärgult ehitatud linnaosaga, millesarnast Eestis aga ka Euroopas on raske leida ning mille on väärtus ajaga ainult kasvab. Kuigi nõukogude okupatsiooni ajal (1944–1991) oli kindel kava kogu linnaosa lammutada on see tänaseni tervenisti säilinud. Seega ei saanud seda piirkonda tabada ka modernismituules toimunud pöördumatud muutused, mis on muutnud olematuks  paljud teised sarnased linnaosad. Samamoodi on nõukogudeaegne vaesus aidanud säilitada aguli ehedusel, sest erinevalt näiteks Soomest, kus puitlinnaosad on korralikult korda tehtud ei olnud nõukogude liidus selleks lihtsalt raha. Turumajanduse saabudes on sellest linnaosast saanud aga väga ihaldusväärne piirkond, mis on olnud väga tugeva ehitus- ja arendussurve all viimased kümme aastat.
Ettekandes käsitleti selle kunagi räämas linnaosa tõusu, sellega kaasnevaid võlusid ja valusid. Anti ülevaade selle arhitektuursetest, planeeringulistest ja sotsiaalsetest väärtustest ning arutleti selle üle kuidas neid väärtusi säilitada. Põhiküsimus aga oli, kuidas käivitunud gentrifikatsiooniprotsessi pidurdada enne kui sümpaatne agulimiljöö uue ja klantsi vastu välja on vahetunud. Tutvustati ka seda, millised on erinevate huvigruppide (elanikud, linnavalitsus, kinnisvaraarendajad) soovid ning millisena nähakse tulevikku. Viimastel aastatel läbiviidud põhjalikud linnaosa uuringud loovad suurepärase võimaluse erinevate aspektide (arhitektuur, kultuur, sotsiaal, majandus jne) kombineeritud analüüsiks. Koostatud teaduslikud aga ka praktilised tööd loovad väga hea vundamendi linnaosa tuleviku läbimõeldud kavandamiseks. Tegemist on suurepärase näitega, sest tegemist ei ole linnaosaga, mille väärtused on jäädavalt läinud vaid linnaosaga, kus kolmas sektor on organiseerunud, et täiesti teadlikult gentrifikatsiooniprotsessi pidurdada. Ettekandes anti ülevaade sellest kuidas see on õnnestunud? Kas inetust pardipojast saab alati imekaunis luik või saab peale suureks kasvamist pardipoeg jääda hingelt ikka pargipojaks.
Kokkuvõtteks võib öelda, et konverentsi programmis oli kaks spetsiaalselt gentrifikatsiooni probleeme käsitlevat teemablokki. Ettekanded, mis tutvustasid erinevate piirkondade gentrifikatsiooniga seotud probleemistikku lõid hea võimaluse paigutada Eesti probleemid laiemasse konteksti. Olenemata sellest, et gentrifikatsioon on üleilmne ning piiriülene on igal paigal siiski oma spetsiifika. Supilinna puhul on teema käesoleval ajal äärmiselt aktuaalne ning seetõttu saab konverentsil saadud infot asumi tuleviku kujundamisel ära kasutada.
Nele Nutt, Supilinna Selts

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar