esmaspäev, 13. august 2012

ISTR rahvusvaheline konverents

10.-13. juulil  2012.a. toimus Sienas, Itaalias, ühingu “International Society for Third Sector Research” rahvusvaheline konverents, kus kohtusid sajad kodanikuühiskonna uurijad ja aktivistid (vt. http://www.istr.org/?page=Siena). Konverents andis neile võimaluse tutvustada oma tööd ja oma riigi kodanikuühiskonna olukorda ning arutleda kolmanda sektori uuringute uute suundade teemal. Kuigi programm ja teemade skaala oli nii pikk kui lai, kerkisid siiski esile kodanikuühiskonna ja selle uurimises hetkel eriti aktuaalsed ja huvi tekitavad teemad.

Kõigepealt tekitasid loomulikult poleemikat viimasel paaril aastal kõige poliitilisemad ja suuri muutusi esile kutsunud kodanikualgatustel põhinevad massiaktsioonid: Araabia Kevade sündmused, tänavarahutused Londonis, India korruptsioonivastane liikumine, Occupy Wall Street Ameerika Ühendriikides, jne. Nendes väljendus uutmoodi poliitiline energia, mis erineb teravalt varasemast organisatsioonipõhisest kodanikualgatusest ja mille tähendus on sügavalt vastuoluline. Kas need on märk, et kriisiolukordades võib tekkida enneolematuid kodanikualgatuse vorme? Kas neist tasub oodata uut poliitilist aktiivsust või neid pigem karta?

Teiseks prioriteetseks teemaks oli naiste roll ja selle märkamine kodanikuühiskonnas, eriti arenevates riikides ja seal, kus naistele võrdsete õiguste tagamine pakub suurimat väljakutset. Kolmandaks, tähelepanu keskmesse on kerkinud ka filantroopia ning selle tugevdamise võimalused, seda eriti Põhja-Ameerikat ja Euroopat puudutavate kokkuhoiupoliitikate järelkajana.

Oodatult oli viimaste aastate majanduskriis ja selle mõjud kodanikuühiskonnale üldse üks konverentsi läbivamaid teemasid. Kuidas on organisatsioonid uutele probleemidele reageerinud? Ehk oleks õigem rääkida väljakutsetest, mis pakuvad organisatsioonidele uusi võimalusi või siis hoopis annavad võimaluse uut tüüpi organisatsioonidele? Kas kriisi lahendamiseks peaksid kodanikuühiskonna organiseeritud vormid muutuma globaalsemaks või hoopis taas panustama rohkem kohaliku suunitlusega tegevustele?

Need küsimused ja teemad võivad Eesti noore kodanikuühiskonna seisukohast tunduda esmapilgul küll kauged ja liiga globaalsed, ent neil on hea silma peal hoida, sest kogemus näitab, et just väikesed riigid jäävad uutest tuultest (ja katsumustest) harva puutumata.

Liisi Keedus, Tallinna Ülikool

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar