pühapäev, 2. detsember 2012

Kogukonnad kui rahumeelse ja jätkusuutliku kultuuri mudelid

Oktoobris toimus kolmandat korda Green Phoenix konverents (greenphoenixglobally.wordpress.com), kuhu oli kutsutud ka MTÜ Lilleoru (www.lilleoru.ee), tutvustama nii enda kui ka ökokogukondade liikumise (www.kogukonnad.ee) tegevust Eestis. Sõit Schweibenalpi nimelisse kogukonda Šveitsis sai võimalikuks tänu KÜSK-i toetusele, mis on eriti rõõmustav võimalus seetõttu, et tegemist oli esimese korraga kui projekt Eestist sellele konverentsile esinema oli kutsutud.

Konverents oli pühendatud teadlikult rajatud kogukondade strateegiate ja toimimismudelite uurimisele ja edendamisele, käsitledes selliseid kogukondi ühe praktilise lahendusena rahumeelse kultuuri ja kestliku eluviisi edendamiseks maailmas. Esindatud olid põhiliselt Euroopa kogukonnad nii maalt kui linnast, lisaks neli kriisi- ja konfliktipiirkondadesse rajatud kogukonda laiast maailmast ja mõned rahvusvaheliselt tegutsevad internetipõhised kogukonnad. Olime ainsad esinejad Põhja- ja Ida-Euroopast. Osales näiteks ka Euroopa kõige vanem ökokogukond Findhorn Šotimaalt, kus tähistatakse tänavu 50. juubelit, ja Damanhur Itaaliast, mille rajamisest sai 30 aastat.  

Ülemaailmses ökokülade liikumises (www.gen-europe.org) vaadeldakse kogukonna rajamist ja toimimist nelja tahu kaudu: kultuuriline, sotsiaalne, ökoloogiline ja majanduslik. Sellise jaotuse põhjal tutvustasid ja analüüsisid kogukondade esindajad ka oma tegemisi (kokku ligi 30 projekti) ning oli kokku pandud ettekannete programm erinevatelt ekspertidelt, näiteks majanduse, energia, linnade arengu, permakultuuri, rahumeelse kultuuri jt teemadel. Viis tiheda kavaga täispikka päeva möödusid mitmekesises tegevuses, sisaldades ka mitmes vormis arutelusid, juturinge, näitlikku tuluõhtut ja improviseeritud kontserti, varahommikusi joogatunde ja vaikseid meditatsioone tule ääres.

Innustav oli kogeda rahvusvahelises kogukondade liikumises valitsevat süsteemset ja avatud lähenemist, loovat ja taiplikku teotahet, uute algatuste tegemise julgust ja elamise rõõmu. Erinevate ettekannete põhjal tekkis hea ülevaade sellest, kuidas eri kultuuritausta, suuruse ja tegutsemisajaga kogukonnad seisavad igapäevaselt silmitsi sarnaste rõõmude ja väljakutsetega ning et eri maailma nurkades jõutakse paljuski sarnaste lahendusteni. Näiteks, üks terve päev oli pühendatud kogukonna sotsiaalsele aspektile, vanemate ja suuremate kogukondade esindajad rääkisid ja jagasid praktiliselt, kuidas nende kogukonnas lahendatakse inimeste vahelisi eriarvamusi, võetakse vastu otsuseid ja tegutsetakse konfliktide korral. Teiseks olid tugevalt fookuses ka majandusteemad, näiteks globaalse majanduse probleeme käsitleti kriisipiirkondadest (Keenia, Brasiilia, Kolumbia) kohale kutsutud kogukondade elaval näitel ning tutvuti Euroopas tegutsevate sotsiaalselt vastutustundlike ja kohalikul tasandil jätkusuutlike ettevõtlusnäidetega.    

Osalesin konverentsil koos Lilleoru keskuse asutaja Ingvar Villidoga, kes võttis oma muljed kokku nii: „Hea oli kohata neid ärksaid inimesi ja kogukondade liikumise pioneere, kes hoolivad inimestest ja elust siin maamunal ning ka tegutsevad terviklikus mõttes inimese tervise, eluviisi ja ühiskonna mudeli kallal. Samuti oli hea nentida, et meie kogukonnal on selles liikumises oma selge eripära ja panus.“

Osalejate seas oli märgata aktiivset huvi Eestis toimuva vastu: milline on Lilleoru keskuse ligi 20 aastane kogemus, kuidas on kulgenud arengutee vaimse õppekeskusena alustanud paigast avatud koolituskeskuseks ja sadu inimesi ühendavaks kogukonnaks; kuidas sai 2006. aastal alguse Eesti ökokogukondade liikumine, mis on tänaseks kujunenud üle-eestilise liikmeskonnaga elavaks kogukondlike kodanikualgatuste kasvulavaks, ning kust tuleb innustus korraldada suviti ja talviti kokkutulekuid, et tuua sarnases suunas mõtlevad inimesed, kogukonnad ja ühendused kokku.

Inspireeriv konverentsi kogemus oli!

Ave Oit, Lilleoru MTÜ

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar