pühapäev, 16. september 2012

Usaldus ja sotsiaalne muutus

Põhjamaade sotsioloogide liit korraldab igal teisel aastal suure erialase konverentsi, mis toob kokku mitusada ühiskonnateadlast nii Põhjamaadest, kui neid ümbritsevatest riikidest. Seekordne konverents kandis järjekorranumbrit kakskümmend kuus ning toimus 15. – 18. augustil 2012 Islandi pealinnas Reykjavikis. Konverentsi peateemaks oli “ Usaldus ja sotsiaalne muutus”.

Vahetult enne konverentsi algust oli islandlastel olnud põhjust teha kokkuvõtteid oma ühiskonna hiljutistest arengusuundadest, nimelt möödus augusti alguses viis aastat Islandi panganduskrahhi algusest, millele järgnes peatselt üleilmne majanduskriis. Islandit on kirjeldatud kui majanduskriisi esimest ohvrit ja islandlasi, kui selle tõttu enim kannatanud rahvust. Toonaste sündmuste käik, mõju ning võimalikud tagajärjed kujunesidki üheks seekordse konverentsi mõttevahetuse raamistikuks.

Kuigi Island kaotas majanduskriisiga oma 320 000-lisest elanikkonnast ligemale 10000 peamiselt Norrasse ja Taani tööle siirdunute näol on tänaseks majanduskasv juba teist aastat positiivne ja Islandit esitletakse Euroopale kui üht kriisist taastumise edulugu. Ent hoolimata majandusnäitajate paranemisest jätkub Islandil ning näib isegi süvenevat usalduskriis poliitilise süsteemi vastu. Islandlaste usaldus kohalike omavalitsuste ning riiklike poliitiliste institutsioonide vastu on aegade madalaim, heaoluühiskonna kontekstis lausa enneolematu. Jätkuv usalduskriis on toonud päevakorda küsimused radikaalsete poliitiliste muutuste vajadusest. Nii näitavad uuringud, et 2012 aasta suve hakul usaldab üksnes 10% elanikkonnast parlamenti ning enamik inimesi sooviks pigem referendumite või teiste otsedemokraatlike mehhanismide rakendamist poliitikaprotsessis. Samas nendivad ühiskonnateadlased, et islandlastel puudub taoliste lahenduste kasutuselevõtuks vajalik eeldus – avaliku mõttevahetuse traditsioon.

Konverentsi peaesinejad – Donatella della Porta (CEU) ja Alex Callinicos (King’s College, London) analüüsisid arenguid laiemalt, Euroopa tasandil. Donatella della Porta ettekanne keskendus majanduskriisi rollile esindusdemokraatliku poliitilise süsteemi legitiimsuse taandumisel. Peamiselt Lõuna-Euroopa riikide näitel kõneles ta, kuidas majanduskriisiga toimetulekuks tarvitusele võetud abinõud on muutnud poliitika tehnokraatlikuks, turu vajadustele vastavaks masinavärgiks. Selle tulemusena konstrueeritakse huvid väljaspool poliitika süsteemi, käsitledes kodanikku ennekõike tarbijana. Majanduskriisile eelnevast perioodist erineb praegune süvenev legitiimsuskriis aga selle poolest, et usaldamatus ning allumatus kasvab just aktiivsete ning haritumate kodanike hulgas.

Alex Callinicos analüüsis üleilmselt majanduskriisi laiemas kriiside dünaamika kontekstis. Kõigepealt selgitas ta mõisteid “surutis”, “kriis”, “langus” ning näitaks missugused on eri aegadel olnud valitsuste lahendused nende nähtusetega toimetulekuks. Tema ettekande teine pool keskendus neoliberalismile, sellega seotud müütidele ja tegelikkusele. Callinicos näitas, et kuigi neoliberalismi keskne argument on “vähem riiki” on finantssüsteemi tegelik sõltuvus riigist neoliberalismi levides hoopis suurenenud. Kokkuvõtteks leidis ta, et praegust, suuresti neoliberalismist põhjustatud majanduskriisi püütakse lahendada radikaalse neoliberalismi juurutamisega. See võib anda küll mõne lühiajalise positiivse efekti, kuid ei ole pikemas perspektiivis jätusuutlik strateegia.

Kokku esitati konverentsi paralleelsetes sessioonides üle 200 erineva ettekande. Suurimad uurimisteemad olid linnastumine ja identiteet, terrorism ja vägivald, poliitiline sotsioloogia, sotsiaalsed probleemid ja sooline võrdõiguslikkus. Mina osalesin konverentsil ettekandega hiljuti KUAKi poolt läbi viidud uuringu “Kodanikualgatust toetavad väärtused ja käitumismustrid Eesti elanikkonnas 2011-2012“ peamistest tulemustest. Uuringu keskseks eesmärgiks oli analüüsida kodanikualgatuse olukorda ning arengusuundi elanikerühmades kümme aastat pärast EKAKi vastuvõtmist Riigikogu poolt. Ettekande pealkiri oli “Inclusions and Exclusions in Estonian Civil Society”.

Erle Rikkmann
4. septembril 2012

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar